dinsdag 12 mei 2015

Turkse spinaziecake

In de meivakantie verbleven wij een weekje in Turkije en ohhh, wat hebben we daar lekker gegeten! Weer thuis ging ik dan ook op zoek naar wat Turkse recepten en mijn oog viel meteen op deze spannende "Spanakli kek". Het idee dat er spinazie in zat schrok sommigen een beetje af maar diegenen die durfden te proeven vonden 'm lekker. Het grappige is dat je de spinazie eigenlijk niet eens proeft, het is meer een natuurlijke kleurstof. Voor wie ook durft en/of eens wat anders wil proberen volgt hier het recept ;)



Wat heb je nodig?

Voor de cake:

- 250 gram verse spinazie, gewassen
- 125 ml. zonnebloemolie
- 3 eieren
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel

Voor de topping:

- 1 à 2 pakjes slagroom van 200 ml.
- 1 à 2 zakjes klopfix
- 1 blikje vlaaifruit kersen (HAK)


Hoe maak je het?

Doe de spinazie in een ruime pan met een beetje water en laat hem op laag vuur in ongeveer 15 minuten slinken. Druk eerst het overtollige vocht eruit in een zeef en pureer dan de spinazie met een staafmixer.

Meng de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, vanillesuiker en het zelfrijzend bakmeel in een kom en mix het door elkaar. Voeg dan de gepureerde spinazie toe en mix alles nogmaals goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en leg een diepe bakplaat klaar met bakpapier. Giet het beslag op de bakplaat en verspreid het goed, bak de cake in ongeveer 20 minuten gaar, controleer dit met een prikker. Laat de cake afkoelen en snij hem in twee gelijke stukken.


Leg de ene helft van de cake (ondesteboven) in een ovenschaal en klop de slagroom met de klopfix stijf. Besmeer de cake met een laag van de room en leg de andere helft van de cake er (ondersteboven) bovenop. Besmeer ook deze met een laag room en verdeel er dan het vlaaifruit overheen.


De cake word lekkerder naarmate je hem langer laat staan omdat de room er dan wat intrekt, dan krijgt hij nog meer die typische stevige structuur van de taartjes in Turkije. Daar krijg je dit als toetje maar bij een kopje koffie of (Turkse) thee smaakte hij ons ook prima. Het was echt even nagenieten van een geslaagde vakantie want behalve dat het eten lekker was, was het er ook heerlijk weer en wat zijn de mensen daar vriendelijk en gastvrij :)




Dit recept vond ik op turksekok.nl, ik gebruikte zelf minder suiker en slagroom ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen